Πεζοπορία

Η Σέριφος έχει περίπου 80 χιλιόμετρα σε μονοπάτια, δρόμους και χωματόδρομους. Αυτά τα 80 χιλιόμετρα καλύπτουν όλες τις ήδη σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές της Σερίφου (Α ,1-6) αλλά και αυτές που δεν είναι σηματοδοτημένες(7 -10) .
Οι διαδρομές είναι όλες πολύ εντυπωσιακές, η κάθε μία με τις δικές της ομορφιές, και αλληλοσυμπληρώνονται, παρουσιάζοντας όλες μαζί μια αυθεντική εικόνα της Σερίφου.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα ευχάριστες στο περπάτημα, καθώς, προς μία κατεύθυνση (την κατηφορική), οι περισσότερες διαδρομές είναι εύκολες, με χτιστά μονοπάτια, και με δυνατότητα ανεφοδιασμού σε νερό.

Διαδρομές

Διαδρομή 1α: Λιβάδι – Πάνω Χώρα

rail1a

 

Μήκος : 4.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 2h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Η διαδρομή από τη Χώρα στο Λιβάδι, δρόμος πολυσύχναστος τα παλιά τα χρόνια, για πολλούς θα αποτελέσει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Διασχίζοντας τα σοκάκια της Χώρας, με λίγη φαντασία, και αγάπη για τον τόπο αυτό, εύκολα θα ζωντανέψεις τα ερειπωμένα σπίτια με τις αμέτρητες ιστορίες τους, θα μπορέσεις όμως να ακούσεις και τους ψιθύρους αλλά και τις φωνές από αυτά που κατοικούνται ακόμη. Θα μυρίσεις τα νόστιμα φαγητά που οι νοικοκυρές μαγειρεύουν, και θα μπορέσεις να ανέβεις για μια στιγμή στην κορυφή, στο Κάστρο, εκεί απ’ όπου θα αισθανθείς πως κυριαρχείς την όμορφη πρωτεύουσα της Σερίφου. Η θέα όμως της θάλασσας θα σε τραβήξει να συνεχίσεις το περπάτημα προς τα κάτω, προς το Λιβάδι. Στο δρόμο να προσέξεις τις λεπτομέρειες, τα ονόματα των δρόμων, τα εκκλησάκια που αγκαλιάζονται με τα ολόλευκα σπίτια, τα οικόσημα και τις πινακίδες όπως αυτή του «Σωματείου Μεταλλευτών Λατόμων και Οικοδόμων Σερίφου», το όμορφο κτήριο του σχολείου, το λαογραφικό μουσείο αλλά και τις δύο πηγές. Θα ανακαλύψεις πολλά στο διάβα σου. Και πρόσεχε και τα αυτοκίνητα καθώς θα διασχίζεις το δρόμο!

Δείτε Περίσσοτερα...


 

Διαδρομή 1: Χώρα – Καλλίτσος

rail1 

Μήκος : 4.4 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.50h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5


Καθώς θα πλησίαζες τη Σέριφο με το πλοίο, ίσως να διέκρινες στις άγονες ανατολικές ακτές ένα σκαρφαλωμένο στο βουνό χωριουδάκι, που αστράφτει από μακριά, όπως κι από κοντά. Είναι ο Καλλίτσος, στον οποίο μπορείς να φτάσεις από τη Χώρα κάνοντας μια πολύ όμορφη πεζοπορία, γεμάτη εκπλήξεις. Στις πλαγιές που από μακριά φαντάζουν στέρφες, καθώς θα περπατάς τα πετρόχτιστα μονοπάτια, θ’ ανακαλύψεις πηγές, περιβόλια, γεφύρια και εκκλησάκια. Θα δεις σίγουρα κάποιο καλλιεργητή να επιστρέφει με το μπόγο του γεμάτο ζαρζαβατικά. Θ’ ακούσεις και τους καλαμιώνες να ψιθυρίζουν πιάνοντας συζήτηση με τον αέρα, ή με κάποιες από τις Νηρηίδες που λέγεται πως κατοικούν το γεφυράκι των Κήπων. Λίγο πιο πάνω το μονοπάτι αρχίζει την ανηφόρα για τα καλά. Θα σε οδηγήσει στον Πάνω Σταυρό. Εκεί θα ξαποστάσεις και θα απολαύσεις τη άπλετη θέα. Στα επόμενα βήματα της πορείας θα εντυπωσιαστείς από την κατάσταση διατήρησης του παλιού καλντεριμιού. Και ξαφνικά, στο πιο ψηλό σημείο του μονοπατιού, στο διάσελο του λόφου Βουνάκι, θα στρίψεις, θα αντικρίσεις τον Καλλίτσο και θα αρχίσεις να κατεβαίνεις ανάλαφρος, έχοντας ξεχάσει την όποια ταλαιπωρία σου κόστισε η ανηφόρα. Μπαίνοντας στο χωριό, και διασχίζοντας τα στενά του δρομάκια, θα καταλάβεις γιατί το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «κάλλιστον»

Δείτε Περισσότερα...


 

Διαδρομή 2: Χώρα – Γύφτικα

rail2

Μήκος : 2.1 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.15h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο θεαματικές διαδρομές του Αιγαίου. Κτιστό καλντερίμι, με αρκετά ανηφορική κλίση (δύσκολο το καλοκαίρι), το οποίο χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι μεταλλωρύχοι. Το μονοπάτι αυτό μπορεί να τελειώσει με κυκλική εναλλακτική πορεία στην περιοχή των Γύφτικων

Δείτε Περισσότερα...Διαδρομή 3: Ακονιδιά – Κουταλάς

 rail1a

Μήκος : 4.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 2h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Το μονοπάτι 3 κατεβαίνει από την Ακονιδιά, περιοχή όπου βρίσκεται ο εντυπωσιακός αρχαίος «Άσπρος Πύργος», περνάει από παλιά μονοπάτια των μεταλλείων της περιοχής, και φτάνει στην παραλία του Κουταλά. Η διαδρομή αυτή δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης του τρόπου με τον οποίο γινόταν η όλη διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς του μεταλλεύματος. Φαίνονται στοές, εξορύξεις, ράγες για τα βαγονέτα αλλά και παλιοί, σκουριασμένοι πια, καθελκυστήρες. Στον Κουταλά διακρίνονται ακόμα τα ερείπια των κτηρίων της εταιρείας, παλιά

Δείτε Περισσότερα...

 Διαδρομή 4: Γύφτικα – Βάρσαμος – Παναγιά

 rail1a

Μήκος : 4.1 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.40h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Η διαδρομή ξεκινάει κάπως περίεργα από ένα παλιό κατεστραμμένο μονοπάτι, που ελίσσεται στις ανώτερες πλαγιές του Τρούλου, χωρίς να φανερώνει την κατεύθυνσή του. Σύντομα όμως μετά την άφιξη στο ψηλότερο τμήμα της διαδρομής (άνω των 500 μέτρων), το μονοπάτι είναι και πάλι εμφανές, χτιστό, και με πορεία βορειοδυτική. Χρησιμοποιεί ένα μεγάλο τμήμα τσιμεντόδρομου το οποίο ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να είναι αρκετά επίπονο στην ανάβαση. Μετά το τμήμα του δρόμου, η κλίση της διαδρομής βελτιώνεται, περνάει από πηγές και περιβόλια, καθώς και από παλιά μαντριά και εκκλησάκια. Φτάνει στο γραφικό χωριό της Παναγιάς προσφέροντας όμορφη θέα προς τα δυτικά και τους γύρω λόφους.

Δείτε Περισσότερα... 


 

Διαδρομή 5: Παναγιά – Συκαμιά

rail1a

Μήκος : 3 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 50m
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Η διαδρομή αυτή είναι μια όμορφη κατάβαση (για ανάβαση είναι αρκετά επίπονη) από την Παναγιά προς την παραλία της Συκαμιάς. Στην αρχή είναι πολύ κατηφορική, σε κτιστό μονοπάτι, αλλά σύντομα η κλίση της βελτιώνεται και διέρχεται κατά μήκος μια όμορφης ρεματιάς με πλυσταριά, περιστεριώνες και παλιούς νερόμυλους. Καταλήγει σε χωματόδρομο που οδηγεί στη Συκαμιά. Από τη Συκαμιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδρομή 6 που οδηγεί στη Γαλανή, και έχει πιο ήπια κλίση.

Δείτε Περισσότερα... 


 

Διαδρομή 6: Πύργος – Γαλανή – Συκαμιά

rail1a

Μήκος : 3.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.20h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή η οποία έχει ήπια κλίση (προσφέρεται και για ανάβαση από Συκαμιά προς Γαλανή), όμορφη θέα και προς τις δύο κατευθύνσεις, και πολύ εντυπωσιακά χρώματα στα βράχια και στα φυτά. Είναι εξ’ ολοκλήρου κτιστή, έχει σημεία για ξεκούραση υπό σκιά, και καταλήγει στη Συκαμιά όπου μπορεί κανείς να δροσιστεί στα νερά της όμορφης παραλίας. Το τμήμα από τον Πύργο στη Γαλανή διέρχεται από μικρά περιβόλια, διασχίζει μια όμορφη ρεματιά και ανεβαίνει προς τη Γαλανή από ένα μονοπάτι που πιθανότατα να είναι χτισμένο πριν από πολλούς αιώνες.

Δείτε Περισσότερα...


 

Διαδρομή 7: Συκαμιά – Αγία Θέκλα (δεν έχει ακόμη σηματοδοτηθεί)

 rail1a

Μήκος : 6.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 2.30h
Βαθμός Δυσκολίας : 2/5

Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή, η οποία, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη διαδρομή 8, αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο. Επισκέπτεται αρχαία μνημεία, εγκαταλειμμένους οικισμούς, κρυφές παραλίες προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης (και δια του μονοπατιού βεβαίως), και κυρίως, απομακρύνει τον περιπατητή από κάθε στοιχείο σύγχρονου πολιτισμού. Είναι απαιτητική στο περπάτημα, καθώς είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, μια μεγάλη ανηφόρα περιμένει τον πεζοπόρο. Αλλά τα αξιοθέατα και η θέα αποζημιώνουν απλόχερα όσους την περπατήσουν.

 


 

Διαδρομή 8: Αγία Θέκλα – Αβεσσαλός (δεν έχει ακόμα σηματοδοτηθεί)

 rail1a

Μήκος : 2.9 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1.10h
Βαθμός Δυσκολίας : 2/5

Πολύ όμορφη διαδρομή η οποία προτείνεται να γίνεται κατηφορικά. Περνάει από αρχαία (τείχος στην Λιόμαντρα) καθώς και από τον όμορφο ερειπωμένο οικισμό Φλομί. Εκεί θα μπορούσε εναλλακτικά η διαδρομή να κάνει κυκλική πορεία περνώντας και από το Νοτινό. Η κατάβαση στον Αβεσσαλό είναι κάπως δύσκολη στα τελευταία μέτρα. Επίσης, ο αμαξιτός δρόμος που οδηγεί στον Αβεσσαλό είναι και αυτός κακοτράχαλος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσεγγίσει εύκολα κάποιο μέσο μεταφοράς. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα οι πεζοπόροι θα πρέπει να συνεχίσουν την ανάβαση προς τον παλιό οικισμό Τελευτή.Διαδρομή 9: Άγιος Παντελεήμων – Πέντε Πηγάδια – Λιβάδι (προτεινόμενη διαδρομή)

rail1a

Μήκος : 3.6 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 1,2h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Πρόκειται για μια διαδρομή σβησμένη απ’ το χρόνο. Είναι ένα χτιστό μονοπάτι που ανηφορίζει με πολύ ήπια κλίση από το Λιβάδι προς τα Πέντε Πηγάδια. Στο δρόμο περνάει από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, και στα Πέντε Πηγάδια περνάει πάνω από μικρούς καταρράκτες και δίπλα από την εκκλησία της Παναγιάς. Από εκεί ένας παλιός χωματόδρομος οδηγεί στον Άγιο Παντελεήμονα. Η διαδρομή αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με τις διαδρομές 2 και Α, και να δημιουργηθεί μια κυκλική πορεία μιας ημέρας, ή να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον «γύρο» της Σερίφου με τα πόδια.


 

Διαδρομή 10: Καλλίτσος – Ξερό Χωριό – Τριαντάφυλλος – Καλλίτσος (προτεινόμενη διαδρομή)

rail1a

Μήκος : 4.8 χλμ
Χρόνος Περπατήματος : 2h
Βαθμός Δυσκολίας : 1/5

Πρόκειται για μια όμορφη και σχετικά σύντομη κυκλική διαδρομή. Ενώνει τον Καλλίτσο με τον εξαιρετικό ταβλόμυλο του 16ου αιώνα, με το Ξερό Χωριό και την πανοραμική του θέα, το εντυπωσιακό οινοποιείο Χρυσολωρά, τον παλιό οικισμό του Τριαντάφυλλου και το δρυοδάσος της Βουδόμαντρας. Η περιοχή έχει αρκετά αρχαία, αλλά χρειάζεται εξασκημένη ματιά για να τα δει κανείς. Προσφέρεται για απογευματινό περίπατο

 

Ρίξτε μια ματιά στο Χάρτη Πεζοπορίας του Νησιού

Serifos Central 112x75 3-01 Hiking Short

8X8 COLOUR 001Mek-kataskeuastiki-en | ©2021 serifos-greece | Design by i.D.Com

JoomSpirit